Behandling

Diskbråck Behandling

Ett diskbråck ska behandlas på olika sätt beroende på diskbråckets art och symptom. Här skriver vi om de behandlingar som gång på gång gett patienter bäst resultat.

Läs även våran guide: Diskbråck – Så får du rätt behandling!

 

Kiropraktor eller Naprapat

Kiropraktor eller Naprapat sträcker en kvinnas benKan en hederlig ”kotknackare” hjälpa mig att bli av med mitt diskbråck? Naprapater och kiropraktorer har faktiskt hjälpt många människor genom åren med att bli återställda helt eller delvis.
 
Ett besök hos naprapat eller kiropraktor börjar alltid med en grundlig undersökning. Syftet med denna är förstås att utröna den exakta orsaken till att du har ont i ryggen eller nacken.
 
En naprapat eller kiropraktor kan inte ”ta bort” själva orsaken till diskbråck eller ischias. Det sköter egentligen kroppen om alldeles galant på egen hand. Vad vi menar med att de hjälper dig att bli återställd är att de kan lindra din smärta med olika behandlingar, som t.ex. massage och olika manipuleringar av ryggraden. Detta kan i de flesta fall göra att ryggens leder och muskler får tillbaka sin ursprungliga rörlighet och funktion.
 
Hos naprapaten kan du också få veta mer om vad det är som har drabbat dig och framförallt hur du ska ta hand om din kropp. Rätt information är av stor vikt för läkningsprocessen; du vet exakt vad som hänt och kan acceptera skadan och lägga upp din rehabilitering efter det. Här kan du också få råd och tips om olika ”diskbråcksövningar” och lättare träning.
 
Om naprapaten skulle anse att deras behandlingsalternativ inte är de rätta för just dig, remitteras du i regel vidare till en ortoped eller annan lämplig vårdinstans.

 

Övriga Metoder

Diskbråck övriga metoder
Perkutan diskektomi

Chymopapain

McKenzie-metoden

Andra alternativa behandlingsmetoder

Perkutan diskektomi

Det här är en behandlingsmetod som utvecklats på senare tid. Det går ut på att man suger ut disken istället för att operera på traditionellt sätt. Jämförelser har dock visat att denna metod inte har varit tillräckligt effektiv för de flesta patienter.

Chymopapain

Chymopapain är ett läkemedel, som sedan mitten av 60-talet använts vid behandling av diskbråck. Metoden innebär att man injicerar medlet direkt in i disken. Det råder dock delade meningar om huruvida metoden har någon reell effekt eller inte. Biverkningar förekommer också, bland annat problem med överkänslighet och mer eller mindre utbredda förlamningstillstånd.

McKenzie-metoden

McKenzie-metoden har fått sitt namn efter dess grundare Robin McKenzie. Det formella namnet är Medicinsk Diagnostik och Terapi, förkortat MDT.

McKenzie-metoden utförs i tre steg:

 • Undersökning
 • Behandling
 • Förebyggande

Undersökningen är grundlig och går igenom alla de problem du har i rygg, nacke leder och muskler. Och när man har konstaterat hur dina olika rörelsemönster påverkar din smärta och rörlighet kan man med stor exakthet sätta fingret på varför du har ont.

En grundtanke i denna metod är att du själv ska bli oberoende av andras hjälp. Och kärnan i själva behandlingen är noggrant utformade övningar och tydliga instruktioner till dig som ska utföra dem. Och hela tiden finns din terapeut eller sjukgymnast till hands för stöd och hjälp.

McKenziemetoden i tre meningar:

 • Undersökningen lär dig exakt varför du har ont.
 • Du får noggrant utformade övningar som hjälper dig att lindra smärtan.
 • Du lär dig att undvika att nya problem uppstår.

Sista fasen i programmet är att förebygga nya skador. Att fortsätta med dessa övningar gör att risken minskar drastiskt. Och om nu ändå smärtan skulle komma tillbaka så har du redan verktygen att göra något åt det. Sist men inte minst så vet du har du ska bära dig åt för att risken för att smärtorna ska bli långvariga är så små som möjligt.

Andra alternativa behandlingsmetoder

Det finns en mängd andra metoder man kan prova, för att se om de skänker lindring. Några exempel på det är sjukgymnastik, receptbelagda smärtlindringar, akupunktur, kyla och värme, korsetter, yoga, ultraljud och det som kallas ”tens” eller transkutan elektrisk nervstimulering.

 

Operation

Diskbråck operationDiskbråck kan i värsta fall göra mycket ont, och det känns som om kroppen håller på att gå av på mitten. Men trots smärtan är operation att betrakta som den sista utvägen, och det finns en hel del man kan prova innan man tar till kniven.

Hos cirka 10% av de som drabbats har inte smärtan avtagit, trots att det gått flera månader. Är smärtan fortfarande så allvarlig att du upplever att du inte kan leva ett normalt liv, bör du överväga att diskutera med en läkare om det kan vara aktuellt med en operation.

I följande fall är det möjligt att en operation är nödvändig:

  • Smärta som strålar ut i benen eller armarna och som inte gett med sig efter flera månader, trots icke-kirurgiska behandlingar. Är smärtan extremt kraftig får du i regel en tid för operation inom en vecka.
  • Diskbråcket påverkar nerverna till urinblåsa och/eller ändtarmen så att du inte kan kontrollera urin eller avföring.
 • Det uppstår förlamning i armar eller ben.

Vid en operation i ländryggen görs ett litet snitt i huden, och kirurgen gör en liten öppning mellan kotorna mot disken. Nervroten förs åt sidan och man avlägsnar diskbråcket. Operationen tar inte mer än någon timme, och du får åka hem senast dagen efter, oftast samma dag.

När man opererar ett diskbråck i nacken, gör man oftast en steloperation. Då tar man helt sonika bort den skadade disken, varpå man ersätter det med ett ben från t.ex. höftkammen. Denna operation kan ta ett par timmar, och du måste stanna kvar på sjukhuset i en eller ett par dygn efter operationen. En steloperation kan också bli aktuell i ländryggen, om diskbråck uppstår flera gånger på samma ställe.

Efter en operation blir de allra flesta bättre, eller helt friska.